OM

HÅKAN WAXEGÅRD

”Från en sportfåne och mobbad i skolan till en färgstark visionär och envis entreprenör. Från duktig tennisspelare till rock´n´rollfreak. Från idrottsledare till musikarrangör, PR-guru och marknadsstrateg”  

Så beskrev mej någon journalist för många år sedan, har glömt vem…   Själv har jag oftast beskrivit mej som entreprenör, musikälskare och lantis.   Jag skulle också kunna kalla mej tennisspelare och punkare, men det var så korta perioder av mitt liv, så det gör jag inte.

ENTREPRENÖR, MUSIKÄLSKARE OCH LANTIS Entreprenör, musikälskare och lantis har jag dock varit i snart 36 år, så det får bli så, även om de flesta känner mej som konsertarrangör och ännu fler som festivalarrangör. Det har blivit några stycken nu; 4726 konserter i augusti 2018 och 30 stora festivaler, dessutom över 2635 events av andra slag! Om jag nu räknat rätt…

HEY HO, LETS GO (The Ramones)

Vid 56 års ålder är det nu dags för halvtidspaus, sen är det dags att skriva nästa kapitel, nästa era. Dags för andra halvan av karriären. Jag brinner fortfarande för konserter och festivaler, även om turist-, destination- och landsbygsutveckling numera ligger mej varmt om hjärtat. Som Stephen King skrev i Jurkyrkogården (Pet Semetary) när den spännande delen i boken börjar; Hey Ho, Lets Go!  Men, precis som en sportkommentator, så vill man ju summera första halvlek först!

STARTADE BL.A. HULTSFREDSFESTIVALEN, LOLLIPOP, EKSJÖ STADSFEST

Vad jag än har åstadkommit i mitt liv, så kommer jag nog alltid att vara mest känd för att jag startade Hultsfredsfestivalen, som förändrade en hel bygd nere i Småland.

Hultsfredsfestivalen som arrangerades av föreningen Rockparty blev landets största festival. På Hultsfredsfestivalen har alla landets största artister samt många internationella stjärnor som Oasis, Iggy Pop, Van Morrison, Motorhead och Black Sabbath och många fler spelat. Vi var också en imponerande organisation med som mest över 5.000 funktionärer. Rockparty var dessutom en av landets största och bästa konsertarrangör.

Lollipop är en annan festival jag är mycket stolt över att ha startat. Lollipop är fortfarande än idag omtalad som den kanske bästa svenska festivalen någonsin. På Lollipop spelade bl.a. David Bowie, John Fogerty, Bob Dylan, Johnny Cash, Nick Cave samt i de omtalade klubbtälten; bl.a. Chemical Brothers, The Prodigy, Carl Cox, Wu-Tang Clan och många fler… Här fick också Kent sitt genombrott!

Eksjö Stadsfest, som förändrade den gamla vackra trästaden i grunden, är en stadsfestival, som jag är stolt upphovsman till. Eksjö var känd som Sveriges tråkigaste stad, men är efter att vi startat stadsfesten, så blev staden känd som en av landets charmigaste småstäder med massor av konserter.

SIGNADE WEEPING WILLOWS OCH THE ARK 

Jag har sysslat med det mesta inom musikbranschen; från skivbolag till musikförlag. På mitt dåvarande bolag Grand Recordings signade jag bl.a. The Ark och Weeping Willows. Jag tror också jag har en liten, men viktig del i framgången för artister som Kent, Bob Hund och Laleh m.fl. Jag arrangerade många och strategiskt viktiga konserter för dem en gång i tiden.

Andra evenemang jag har startat är; Eksjö Julshow som blev landets största närproducerade julbord. Mondo var landets första kommersiellt finansierade kulturhus. Sävsjö Celebration, landets kanske bästa endagsfestival. Woody var en cool countryklubb. Å sen minns jag alla sköna grill- och musikkvällar på gamla släktgården Vaxblekaregården i Eksjö.  Här spelade artister fina artister som; Titiyo, Sofia Karlsson, Hoffmaestro, CajsaStina Åkerström, The Boppers, Jack Vreeswijk, Linda Gail Lewis och Mats Ronander m.fl.

MÅNGA TREVLIGA MÄNNISKOR HAR JAG MÖTT GENOM ÅREN

Nä, det börjar bli sent nu, måste snart åka hem, hinner inte berätta om fler evenemang och projekt just nu. Ska dock bara berätta att jag är så nöjd och tacksam över det stora nätverk jag fått genom åren inom media-, kultur och nöjesbranschen. Många trevliga människor jag mött. Tack från hjärtat! Jag föreläser gärna om allt jag varit med om. Min paradföreläsning heter; ”Ingenting är omöjligt” och dom orden sammanfattar ganska bra första delen av min karriär. Vi syns i andra halvlek. Den kommer också att bli spännande!

”Verkstan” i Sävsjö 18e oktober 2018

 Håkan Waxegård